Krig og fred gennem udbud og efterspørgsel

ØKONOMI OG SAMFUND

Foredragsholder: Peter Bjerre, cand.scient.pol.

Udbredelsen af markedsinstitutioner har haft afgørende betydning for den velstand og frihed som kendetegner livet i vesten i dag. Igennem historien har økonomiske ressourcer da også unægtelig haft stor betydning for udfaldet af krige og konflikter verden over.

Helt tilbage fra oldtiden og op gennem middelalderen har vi eksempler på, at velhavende stater har betalt lejesoldater for at gå i krig for disse. Siden den westfalske fred var udviklingen dog imod hære, hvor national-, religiøs- eller ideologisk tilknytning til en krigspart var af afgørende betydning, mens lejesoldatsvirket blev udskammet.

Foredraget vil isærdeleshed rette fokus på udviklingen sidenhen. Ikke mindst fordi der siden 1980’erne igen er opvokset store verdensomspændende lejesoldatsindustri, hvor såvel offentlige som private aktører gør brug af private vagtselskaber. Herved udfordrer det nuværende marked forståelsen af staten, som den eneste legitime udøver af militær magt.

Men hvad er en lejesoldat, og hvordan adskiller denne sig fra traditionel statslig lønnet soldat? Og hvilken betydning har det, og hvad er faldgruberne ved at lade markedet være fordelingsmekanismen, som allokerer militærmagt og mandskab?