Sikkerheds- og forsvarspolitisk konference med fokus på NATO og den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik

Sikkerheds- og forsvarspolitisk konference med fokus på NATO og den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik

Sted: København
Dato: 4. april 2020
Tidsrum: 09.30-16.00

Så fandt ikke NATO, men NATO-topmødet sin afslutning tidligere på måneden, hvor alliancens 29 medlemslande havde fundet sammen i London for at fejre en alliance, som måske har overlevet sig selv. Det var et topmøde, hvor den franske præsident Emmanuel Macrons interview til tidsskriftmagasinet The Economist ikke overraskende fik megen opmærksomhed. Årsagen til den store opmærksomhed var, at Emmanuel Macron i meget direkte vendinger havde sået tvivl om NATO’s virke.

Men det var ikke kun den franske præsident som gjorde sig bemærket, også den amerikanske præsident Donald Trump og den tyrkiske præsident Recep Tayyip  Erdogan indrømmede sig selv en rolle. Donald Trump ved at anklage sine europæiske allierede for ikke, at bruge tilstrækkelige ressourcer på forsvaret, og Recep Tayyip  Erdogan ved at fokusere på egne nationale interesser uafhængig af NATO og sine allieredes interesser.

Hvad dette vil komme til at betyde for NATO fremadrettet, og hvordan og hvilken udstrækning det vil understøtte udviklingen af den fælles europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik, er nogle af de problemstillinger, som skal blive drøftet på vores sikkerheds- og forsvarspolitiske konference.

Blandt oplægsholderne er den anerkendte amerikanske forsker Stanley Sloan, som skulle have deltaget i en større konference i København den 10. december 2019, men som blev aflyst, grundet uenighed mellem arrangørerne Atlantsammenslutningen og den amerikanske ambassadør Carla Sands, som ikke kunne acceptere forskeren, grundet hans kritiske indfaldsvinkel til Donald Trump og hans administrationen.

Af samme årsag besluttede vi i NORDIC dialogue, at invitere Stanley Sloan til København, og holde sit foredrag, og indgå i debat om den mangeårige alliancer, som tydeligvis  har slået revner. Arrangementet finder sted i Folketinget den 4. april 2020, som er på selveste årsdagen for NATO’s grundlæggelse. Udover Stanley Sloan vil også en række andre analytikere og forsker fra ind- og udland bidrage til debatten, herunder Paul Luif fra Wiens Universitet, og Sven Biscop fra Egmont – Institut for Udenrigspolitiske Anliggender i Bruxelles m.fl.

Derudover vil der være paneldebat mellem tidligere udenrigs- og forsvarsministre om Danmarks rolle i et splittet NATO, herunder hvorvidt et dansk engagement i udviklingen af den fælles europiske sikkerheds- og forsvarspolitisk er aktuelt og relevant, og vil kunne bidrage til landets sikkerhed.

Alle som har interesse i og lyst til at deltage i en åben og konstruktiv debat skal være velkomne til at deltage. Blandt de inviterede tæller medlemmer af Folketinget, Stortinget, Riksdagen, politiske organisationer og unggdomsorganisationer, udenlandske repræsentationer i Danmark, universitets- og forskningsverdenen, interesseorganisationer og bevægelser m.fl.

Hvor NORDIC dialogue er arrangør, vil det være forsvarsordfører Martin Lidegaard (RV), som samtidig beklæder formandsposten for Det Udenrigspolitiske Nævn, der vil forestå værtsskabet.

Praktiske informationer:

Deltagerpris:  DKK 995.- (ekskl. moms) og omfatter udover det faglige program også frokost, forfriskninger og efterfølgende reception med henblik på netværk og socialt samvær.

Tilmelding:  Via mailadressen tilmelding@nordicdialogue.org

Ved tilmelding bedes følgende informationer oplyses:

-Fulde navn på deltager(e)
-Virksomheds-/Organisationsnavn
-Arbejdstitel-/funktion
-Adresse
-Post nr. og by
-Land
-EAN og/eller CVR nr.

Venligst bemærk at den ordinære tilmelding er bindende, og lukker mandag den 9. marts 2020. Efter denne dato vil det være muligt at tilmelde sig mod et gebyr på DKK 300.- (ekskl. moms) per person såfremt der fortsat er ledig kapacitet. Vi skal derfor gøre opmærksom på, at det er først til mølle princippet, som gør sig gældende.